Kayı Proje Amacı

Göçü açıklayan en temel teoriler “İTME ” ve “ÇEKME teorileri”dir. İtme ve çekme, göç veren ve alan mekanların özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu özelliklerin varlığı bireyleri çeker ya da iter. Reel ücretlerin yüksekliği işçileri çekerken, yüksek işsizlik oranları bireyleri itmektedir. İtme teorisini savunanlar, kentleşme ve göçler üzerinde en etkili faktörlerin kırsal alanlardaki geçim ve hayat şartlarının olduğunu, kırsal alanlardaki yokluk ve imkansızlıkların köylüleri kırsal alanlardan kentlere doğru ittiğini, onları geçimlerini kentlerde aramaya zorladığını belirtmektedirler. Bunlara ilave olarak, iletici faktörler de önemlidir. Kitle iletişim ve ulaşım araçlarının yaygınlaşması göç kararlarının alınmasında önemli bir etkiye sahiptir.

Göç ile bir yerdeki nüfusun aktif kesimi gitmekte, daha az girişimci, daha az dinamik kesimi kalmaktadır. Bu da net göç veren yerlerin gelişme hızlarını olumsuz etkilemektedir. Kişinin yer değiştirmesi, onun sadece bir üretim faktörü değil, aynı zamanda da bir tüketici olduğu göz önüne alınırsa, göç veren yörelerin pazar olarak göreli avantajlarını kaybetmekte oldukları, bunun da gelişmeyi bir başka yoldan etkilediği sonucunu ortaya çıkarmaktadır

TürkBirDev Girişimci Kültür ve Eğitim Vakfı ( Türkev ) in çalışmalarından bir olan Girişimcilik Akademisi olarak Kayı Köyü Başta olmak üzere Ülkemizde aşağıdaki amaçlarımız doğrultusundaki tüm Türk Milletinin yaşadığı Coğrafi Bölgeler ve 6 Türk Devletinde;

A. Yeraltı Kaynaklarımızın gün yüzüne çıkarılarak üretimde, Sanayide , Tekstilde , Boya Sanayide vs. kullanılarak Bölgemize – Köyümüze katma değer sağlayarak Refah düzeyini artırmak.

B. Köyümüzün Saygı değer halkının kullanmadığı Bilgi beceri meziyetleri aktif hale getirerek Köyümüze Milletimize eğitimli becerikli nesiller yetiştirmek,

C. Coğrafi Bölgemizin bizlere bahşettiği Nimetleri ( Fındık , mantar, meyve grupları , Hububat vs. ) gerek iç pazarda gerekse de Dış pazarda değerlendirmek için tesisler kurmak ve İnsan istihdamı sağlamak

D. Köyümüz ahalinin faydalanabileceği tesisler ( Kütüphane – eğitim salonu – Müze ) inşa edip faydalanmalarını sağlamak

E. Yıllardır atıl durumda olup İşlenmemiş Topraklarımızda tekrar Hububat yetiştirerek verimli hale getirmek ,

F. Göçler olmadan önceki gibi Köyümüzde Hayvancılığı tekrar başlatmak etinden sütünden derisinden faydalanabilecek tesisler kurmak iş istihdamı ve Köy halkımızın ekonomik seviyesini yükseltmek ,

G. Tüm yukarıdakiler için Köyümüz ahalinin , Belediye Başkanımızın ,Kaymakamlığımızın-Yerel Yönetimlerin katılımlarıyla ve Ulusal Birimlerin onayları ile Kooperatif kurarak Üretim-İstihdam – Döviz ve Refah Köy Halkımıza yansıyacak Halkımız daha Müreffeh düzeyde olacaktır.

Kuracağımız Kooperatifimiz

Hep birlikte kuracağımız Kooperatif başta Kayı Köyü Ahaline , çevre köy ve belde ahaline ve Kayı Köyünden Göç eden hemşerilerimize Maddi manevi faydaları olacak şöyle ki ;

  • Dünyada yaklaşık 150 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan kooperatiflerin başarılı bir model olduğu tartışmasız kabul görmektedir. Bugün dünyada her 10 kişiden birisinin kooperatif ortağı olması, yaklaşık 250 milyon insana doğrudan veya dolaylı istihdam olanağı sağlamış olması, dünyanın en güçlü şirketleri arasında da kooperatiflerin yer alıyor olması bunun başlıca kanıtlarıdır.
  • Hiç kuşku yok ki, Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından 1995’te açıklanan değerleri kabul eden herkesin ilk tercihi kooperatif olacaktır. Çünkü bu bir yaşam felsefesidir, yaşama bakış açısıdır. Sorunlarını başkalarıyla birlikte “yardımlaşarak, onlarla dayanışma içinde, onları kendisiyle eşit görerek, adalet ve dürüstlüğü elde bırakmadan, demokratik teamüllere uyarak, sorumluluktan kaçınmadan” çözmeye yatkın olan insanlar iyi birer kooperatifçi ve kooperatif ortağı olabilir. Bu niteliklere sahip insanların kooperatifi tercih etmesi de son derece normaldir.
  • Kooperatifler bilinçli insanların işbirliği yaptığı bir modeldir.
    Kooperatif ortağı önce çıkarının farkında olmalı ve onu tanımlayabilmelidir. Çünkü ancak bunu başaran kişiler kimlerle birlikte işbirliği yapabileceğine doğru karar verebilir.
  • Kooperatifler benzer sorunlara ve hedeflere sahip insanları bir araya getirir.
    Bunların ekonomik zayıf veya güçlü olması önemli değildir. Önemli olan aynı sorunlara ve hedeflere sahip olmaktır. Dolayısıyla kooperatifler ortaklar arasında bir dayanışma ortamı sağlar. Ortak ekonomik, sosyal ve kültürel sorunları ve hedefleri olan insanların kendilerini yalnız hissetmelerini önler, özgüvenlerini arttırır. Bu, toplumda güven duygusu ve işbirliği isteğinin artmasına ve dolayısıyla sosyal sermayenin de yükselmesine yol açar.
  • Kooperatifler ortaklarının çıkarlarına hizmet etmek zorundadır.
    Ortakların tek başlarına başaramayacakları veya çok zorlanacakları hususlarda faaliyet yapmalarına ve buradan daha fazla kazanç elde etmelerine imkan sağlar. Örneğin birlikte daha yüksek fiyatlarla, daha güvenli ve daha kolay ürün pazarlama veya daha kaliteli, uygun fiyatlı ve istikrarlı girdi temin etme gibi konularda kooperatif başarılı hizmetler verebilir. Ayrıca, ilkeleri gereği kooperatifler ortaklarına sosyal ve kültürel hizmetler sunmakla yükümlüdür. Kooperatifin sunduğu hizmetlerden her ortağın faydalanma hakkı vardır.
  • Kooperatifler birer ekonomik işletmedir.
    Yılsonunda yapılan hesaplamalarda gelir-gider farkı pozitif olursa bunun bir kısmı ortaklara dağıtılır. Gelir-gider farkının dağıtılmasında ortakların kooperatifle yaptığı iş hacmi, daha doğru bir deyişle kooperatife sağladıkları kazanç tutarı dikkate alınır. Kısaca risturn olarak adlandırılan bu işlem aslında bir ödül işlemi
  • Her ortak kooperatife ortak olurken, kooperatif ana sözleşmesinde belirtilen tutar kadar sermaye taahhüt etmek (yüklenmek) zorundadır.
    Yüklendiği sermaye ile orantılı olarak kooperatiften pay satın almış olur. Ortaklar yüklenmiş oldukları sermayeyi ortaklıktan ayrılırken geri alır.
  • Kooperatiflerin demokratik bir yapıya ve işleyişe sahip olması hem ortakların kendilerini ve çıkarlarını savunmaları açısından, hem de yörede ve ülkede uzlaşı kültürünün ve demokrasinin gelişmesi açısından önemlidir.
  • Kooperatifin amaçlarına katılan ve o uğurda çalışacağını ve sorumluluklarını yerine getireceğini taahhüt eden özel ve tüzel herkes kooperatife ortak olabilir.
    Ortak olmak ve ortaklıktan çıkmak kolaydır. Örneğin noter veya benzeri kurumların müdahalesine gerek yoktur. Ortak olmak isteyenler bir dilekçe ile yönetim kuruluna başvurur. Ana sözleşmede belirtilen şartları taşıyan ve ortaklık için gerekli sermayeyi taahhüt eden herkes ortak olma hakkına sahiptir. Ortaklık şartları arasında renk, ırk, dil, din, siyasi görüş vb. yer alamaz. Ortaklığa kabul yönetim kurulu kararıyla ortak olur.
  • Kooperatiflerin çeşitli ayrıcalıkları da vardır.
    Örneğin, sadece ortaklarıyla işlem yapan kooperatifler kurumlar vergisinden muaftır. Yılsonu pozitif gelir-gider farkından ortaklara ödenen risturn da gelir vergisinden muaftır.
  • Kooperatifler nasıl ve kime fayda sağlar?
    Hiç kuşku yok ki, tanımları gereği kooperatifler öncelikle ortaklarına hizmet etmek ve onlara fayda üretmek için vardır. Fakat bu asli görevlerini yerine getirirken ortak olmayanlara da, faaliyet yaptıkları bölgeye ve ülkeye de katkı sağlarlar.

Bu amaçlarımız doğrultusunda Köyümüzden yapılan göçü durdurarak ve Göç eden halkımızı hep beraber yapacaklarımızla geri çağırarak tekrardan eski refah mutlu günlerimize döneceğiz.

Projemizi İstanbul ve Ankara Merkezli ekiplerimizle hazırlanmakta olup konuları ve üstlendikleri görevlerde uzman kişilerdir.

Bülent Sunak

Proje Yöneticisi

+90 535 664 28 70

Kayı Köyümüzde gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin sorumlusu proje yöneticimiz Sn. Bülent SUNAK, sorularınıza 7/24 cevap vermeye ve yardımcı olmaya hazırdır.

Sn. Bülent SUNAK 1966 Diyarbakır doğumlu olup Dicle Üniversitesi Makine bölümü MYO mezunudur. Evli 2 çocuk babası olup 1998 yılından bu yana Uluslararası Standartlarla ilgili Sistem Kurucu- Eğitmen ve yine Uluslararası Standartlarda baş denetçidir, Uluslararası EA Kodlarında başlıca sahip olduğu yeterlilikleri,

  • Gıda Güvenliği ISO 22000:2018
  • Kalite Güvenliği ISO 9001 : 2015
  • Çevre Güvenliği ISO 14001:2015
  • İş sağlığı İşçi Güvenliği ISO OHSAH 45001:2018
  • İyi Tarım Uygulamaları GLOBALGAP
  • Organik Tarım
  • Sosyal Sorumluluk SEDEX – BSCI
  • İyi Hijyen uygulamaları GHP
  • H.A.C.C.P. KRİTİK KONTROL NOKTALARININ TESPİTİ
  • İyi Üretim Uygulamaları GMP
  • CE MARKING DİREKTİFLERİ
  • YATIRIM TEŞVİK HİBE POROJELERİ